Estudi i seguiment de fauna marina – Baleària

PROJECTE

Estudi i seguiment de fauna marina del mar catalano-balear (Mediterrani Nord-Occidental)

 

INTRODUCCIÓ

El Mar Mediterrani és la residència de moltes espècies de cetacis. De forma permanent, hi viuen el rorqual comú (Balaenoptera physalus), el catxalot (Physeter macrocephalus), el cap d’olla negre d’aleta llarga (Globicephala melas), el cap d’olla gris o dofí de Risso (Grampus griseus), el dofí comú (Delphinus delphis), el dofí mular (Tursiops truncatus), el dofí llistat (Stenella coeruleoalba) i el zífid comú o zífid de Cuvier (Ziphius cavirostris) (Otero, M i Conigliaro, M; 2012, IUCN). D’aquestes 8 espècies, dues estan en perill d’extinció, tres tenen un estat vulnerable de conservació i de la resta se’n desconeix el seu estat de conservació. A més, de forma espontània hi podem trobar fins a 12 espècies més, entre misticets i odontocets. És per aquest motiu que es fa imprescindible conèixer-ne la seva distribució en el Mediterrani per tal de crear Àrees Marines Protegides (AMP) per a la seva protecció.

Tots aquests estan inclosos en els annexos II i IV de la Directiva 92/43/CEE del Consell, de 21 de maig, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestres. De la seva transposició a l’ordenament jurídic espanyol d’aquesta Directiva, els cetacis també queden inclosos als annexos II i V de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, a més de ser inclosos al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades. A més, el Reial Decret 1727/2007, de 21 de desembre, estableix mesures de protecció dels cetacis.

A més, el Mediterrani és l’hàbitat de moltes aus marines.

L’àrea d’estudi es centra en el mar Catalano-Balear (Mediterrani Nord-Occidental), limitat a l’est per les Illes Balears i a l’oest per Catalunya i el País Valencià.

 

OBJECTIUS

L’objectiu del projecte és realitzar un estudi i seguiment de la fauna marina, especialment cetacis i aus, per obtenir mapes de distribució, conèixer-ne la seva abundància i èpoques de l’any en que hi són presents… de les espècies més freqüents als nostres mars.

 

METODOLOGIA

Els trajectes d’estudi es fan a bord de ferris de la companyia naviliera Baleària, a les línies Barcelona-Palma-Barcelona i Barcelona-Menorca-Barcelona, tot i que es preveu ampliar a altres línies o destinacions. Les observacions de fauna es fan des de les cobertes del vaixell i des del pont de comandament, des de la sortida del port balear fins a l’arribada al de Barcelona.

En cada albirament s’anota la hora, les coordenades del punt on s’ha realitzat l’albirament, l’espècie, la mida del grup, la distància a la que s’han observat, l’angle, la direcció del vaixell i de l’animal, el comportament respecte el vaixell i el comportament de l’animal, a més de totes les possibles observacions. A més de tot això, en cada albirament s’anoten les condicions meteorològiques.

Els albiraments es realitzen de forma continuada en el temps amb l’objectiu d’obtenir dades fiables.

 

ENTITAT ORGANITZADORA

Biodiversitat Marina, organització sense ànim de lucre nascuda al 2012, és un grup de voluntaris que es dedica a l’estudi de la biodiversitat marina del mar catalano-balear, a més de realitzar activitats divulgatives.

bio-mar

 

EMPRESA PATROCINADORA

L’empresa naviliera Baleària és l’empresa patrocinadora de l’estudi, la qual ofereix una cabina pel trajecte durant la nit i el sopar i dinar de cada trajecte, a més de subvencionar el cost del trajecte.

LOGO FUNDACIO BALEÀRIA

 

Licencia Creative Commons
Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.