Telemetria

La publicació d’aquesta setmana, també relacionada amb les tècniques d’estudi dels cetacis, està centrada en la telemetria.

La telemetria és el procés d’obtenció d’informació específica gràcies a equips instal·lats en animals; en aquest cas, de cetacis al mar, de manera que han estat temporalment capturats i se’ls ha col·locat un transmissor a l’aleta dorsal (en marsopes, dofins mulars i en orques) o bé al greix (balena iubarta, franca i blava). Per estudis de comportament a curt termini, es poden adossar transmissors a la pell amb ventoses. Aquests equips poden acumular la informació, de manera que a posteriori s’ha de recuperar, o bé poden transmetre-la a un equip receptor via satèl·lit. Molt sovint, aquests aparells presenten càmeres de vídeo per mostrar el que els animals puguin veure en cada moment.

La telemetria permet l’obtenció de dades de moviments, comportament, estructura poblacional i de la recuperació de poblacions.

APARELLS RECUPERABLES EMMAGATZEMADORS D’INFORMACIÓ (DATA LOGGERS)

Aquests aparells graven una gran quantitat de dades a partir de diferents sensors que donen informació del comportament (sons emesos, velocitat de natació…), la fisiologia (taxa de batec del cor, temperatura corporal, temperatura estomacal…) i el medi ambient (profunditat, temperatura de l’aigua, intensitat de llum, sons de l’ambient…) dels cetacis. El interval de gravació es pot regular, depenent del que es vulgui estudiar.

Presenten una sèrie d’avantatges, com ara que l’emmagatzematge d’informació consumeix menys energia que la seva transmissió, són més petits i menys voluminosos i permeten emmagatzemar molta informació. Per contra, però, hi ha la dificultat de recol·lectar novament els equips, especialment en cetacis ja que no es pot preveure un lloc on es puguin recollir de nou.

SISTEMES DE TRANSMISSIÓ D’INFORMACIÓ

L’eina més valuosa és la telemetria per satèl·lit, en la qual el transmissor envia dades a través d’un satèl·lit fins a una estació receptora on es recullen les dades amb un ordinador. A més de la transmissió de la localització de l’animal, es poden transmetre dades com la profunditat d’immersió, la velocitat de natació i la temperatura de l’aigua per investigar els factors ambientals que influencien en la distribució, els moviments i el comportament alimentari.

L’ús d’aquests sistemes es veu limitat per una sèrie de factors: en primer lloc, els senyals emesos són d’alta freqüència i s’atenuen molt ràpidament en aigua salada, de manera que només és possible rebre senyals a la superfície; en segon lloc, els senyals acústics viatgen més per l’aigua que per l’aire però es solen superposar amb el rang audible dels cetacis; i, per acabar, l’energia que requereixen és molt gran. Els avantatges són la habilitat per aportar la informació en temps real, doncs la poden donar en poques hores, i pots treballar des d’un centre de treball.

 

La bibliografia utilitzada per desenvolupar-ho ha estat la següent:

ANILAM, RESEARCH AND CONSERVATION, Métodos de investigación de cetáceos: http://www.alnilam.info/index.php/es/investigacion/inv-metodos

AUSTRALIAN GOVERNMENT, DEPARTMENT OF THE ENVIRONMENT, Non-lethal research techniques for studying whales: http://www.environment.gov.au/coasts/species/cetaceans/publications/fs-techniques.html

CIRCE, Metodologías aplicadas por CIRCE en sus programas de investigación: http://www.circe.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=86&Itemid=180&lang=es

TRUJILLO, F & DIAZGRANADOS, M. C., Curso de técnicas de estudio de mamíferos acuáticos: manual básico, La Isla de los Delfines – Fundación Omacha, 2005

 

Licencia Creative Commons
Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.

One thought on “Telemetria”

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.