Nudibranquis

La publicació d’aquesta setmana, tot i que molt diferent de les que s’han publicat fins ara, està centrada entorn als nudibranquis, un grup de mol·luscs marins.

Els nudibranquis són mol·luscs del grup dels opistobranquis. Els opistobranquis són animals caracteritzats per una detorsió parcial o total, és a dir, tenen el anus i la brànquia (si en tenen) desplaçats al costat dret o posterior del cos. A més, tenen dos parells de tentacles per detectar substàncies químiques, un parell dels quals està molt desenvolupat i se’n diu rinòfor. Si tenen closca, està molt reduïda. Els opistobranquis són quasi tots marins i viuen sota pedres i algues en aigües someres.

Els nudibranquis són animals sense closca en la fase adulta i amb brànquies nues, les quals poden tenir morfologies diferents i estar situades en diferents regions del cos. El que més crida l’atenció són les seves espectaculars coloracions, tot i que alguns són transparents i emeten llum. Són animals carnívors i s’alimenten d’altres invertebrats i d’ous d’altres nudibranquis. Són animals hermafrodites. Alguns nudibranquis tenen la capacitat d’incorporar cèl·lules urticants provinents dels cnidaris (meduses, anemones…) que consumeixen.

A continuació es mostren una sèrie de fotos de nudibranquis de les costes catalanes. Totes les fotos han estat extretes del Club d’Immersió Biologia:

Flabellina_affinis  Hypselodoris_bilineata1 Peltodoris atromaculata Tritonia_manicata_CIBChromodoris_luteorosea06

[A dalt, Flabellina affinis; al mig Hypselodoris bilineata (esquerra) i Peltodoris atromaculata (dreta); i a baix,  Tritonia manicata (esquerra) i Chromodoris luteorosea (dreta)]

Per a més informació i imatges, pots consultar (tenir en compte que hi ha opistobranquis en general, no és exclusiu de nudibranquis):

– Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya (GROC): http://www.opistobranquis.org/ca/guia#5

– Club d’Immersió Biologia (CIB): http://www.cibsub.com/biofamilia-moluscs_opistobranquis-27757

 

Licencia Creative Commons
Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.

Advertisements

3 pensaments a “Nudibranquis”

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s