Aquesta entrada al Diari All you Need is Biology (Diari AyNiB) serà per explicar la meva segona experiència en l’estudi Baleària.
El passat 6 de maig del 2014 vaig realitzar el meu segon voluntariat amb l’associació Biodiversitat marina en el marc de l’Estudi i seguiment de fauna marina del mar catalano-balear (Mediterrani Nord-Occidental). Sorprenentment, vaig ser el coordinador d’aquell dia per ser el més experimentat de tots els participants. Varem ser un equip de tres persones, format per l’Anna i la Rosa Maria, a més de mi mateix. L’estudi es va iniciar a les 14:39 h des del pont de comandament del mateix buc que en la última campanya, el Visemar One de la companyia naviliera Baleària, en la ruta Mallorca – Barcelona, i va acabar a les 18:40 hores.
Al llarg del trajecte la visibilitat va ser entre bona i moderada, observant un augment de la nuvolositat a mesura que ens anàvem apropant a la ciutat de Barcelona.
En la següent imatge podeu veure a una de les voluntàries prenent les dades meteorològiques (estat del mar, intensitat i direcció del vent, visibilitat…), les quals es prenen cada mitja hora.
Voluntària (Rosa Maria) prenent les dades meteorològiques. (Foto: Marc Arenas)
Pel que fa als albiraments d’aquell dia, varem poder contemplar un total de 70 – 100 dofins llistats (Stenella coeruleoalba), repartits en sis albiraments diferents, constituint des de individus solitaris fins a alguns grups de 30 – 40 individus. En general, el seu comportament respecte el vaixell era d’indiferència, malgrat alguns se sentien atrets pel buc. També varem poder visualitzar algunes aletes, molt probablement de cetaci, però no es va poder determinar l’espècie ja que les aletes varen ser la única cosa que es va poder observar. Una de les voluntàries, a més, va observar una tortuga, per a la descripció que en va fer, una possible tortuga verda (Chelonia mydas).
Les imatges següents, realitzades per l’Anna Sánchez, són una petita mostra de les fotografies que es varen poder realitzar durant l’estudi. Tots els individus pertany a l’espècie de dofí llistat.
No voldria acabar aquesta entrada sense agrair novament a l’Artur, el coordinador de l’Estudi de Baleària, la seva confiança en mi nomenant-me coordinador d’aquell dia i permetre’m participar en aquest estudi, el qual està resultant molt enriquidor per a mi, des d’un punt de vista professional i personal.
Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.