Iguana marina de les Galàpagos

Sabies que no totes les iguanes són terrestres? La iguana de les Galápagos, tot i que no és exclusivament marina, depèn en gran part del mar, és per aquest motiu que se la considera una iguana marina. Aquí t’explico alguns detalls d’aquesta iguana!

La iguana marina de les Galápagos (Amblyrhynchus cristatus) és la única espècie d’iguana marina, de entre les aproximadament 40 espècies d’iguana que hi ha al planeta. Viu exclusivament a les Illes Galápagos (espècie endèmica), un arxipèlag d’origen volcànic situat a l’oceà Pacífic a uns 1000 km de la costa equatoriana.

Galapagos-satellite-esislandnames

El que crida l’atenció és que, tot i ser considerada una espècie marina, només està dins l’aigua un 5% del seu temps. Les iguanes femelles i cries (individus de menys de 1,2 kg) s’alimenten d’algues de la zona intermareal i només els mascles, que pesen uns 1,8 kg o més, poden bussejar (durant 15 – 30 minuts). El motiu de que siguin només els mascles els que poden bussejar és que el temps de busseig depèn de la massa corporal, de manera que com més gran sigui la massa, més temps de busseig ja que la taxa metabòlica és més alta i la concentració d’oxigen és superior.

La seva temperatura corporal òptima és de 36ºC, de manera que quan l’assoleixen es tornen més actives, de manera que les més grans bussegen i, quan els cau la temperatura corporal als 26ºC, surten de l’aigua. Recordem que els rèptils són organismes poiquiloterms, és a dir, la seva temperatura corporal varia considerablement segons els canvis de temperatura ambiental.

Les femelles maduren sexualment quan assoleixen els 3 – 5 anys, mentre que els mascles ho fan més tard, als 6 – 8 anys. Realitzen postes de pocs ous a la platja, els quals són vigilats pocs dies, i s’incuben durant 95 dies.

Les iguanes marines es veuen afectades pel fenomen de El Niño, el que causa mortalitats de fins el 85% degut a que descendeix la qualitat de les algues. Altres problemes són la introducció de depredadors. Per tot això, el seu estat de conservació és de vulnerable, segons la IUCN.

En aquest vídeo, extret de http://www.oceanshutter.com/, es poden veure unes imatges espectaculars d’aquests animals:

Per elaborar aquests continguts s’han consultat:

Licencia Creative Commons
Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional.

One thought on “Iguana marina de les Galàpagos”

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.