Els nautilus: uns cefalòpodes inusuals

Els nautilus són, segurament, un dels cefalòpodes més desconeguts, doncs els seus companys els calamars, els pops i les sèpies s’emporten tota l’atenció degut a la seva presència a les peixateries i supermercats i perquè es poden observar amb més o menys facilitat posant el cap sota l’aigua. Aquí n’explicarem la seva biologia i algunes curiositats. 

INTRODUCCIÓ: ELS CEFALÒPODES

Els nautilus són un grup d’animals marins inclosos en la classe dels cefalòpodes, els quals, junt als bivalves (musclos, cloïsses…), gasteròpodes (cargols de mar, nudibranquis…) i altres grups menys coneguts, formen el gran grup de mol·luscs, amb unes 90.000 espècies vivents (i unes altres 70.000 espècies fòssils). Els cefalòpodes són animals marins i depredadors. En lloc de presentar el característic peu dels mol·luscs, l’han transformat en un embut o sifó per expulsar l’aigua de l’interior del cos (per desplaçar-se per propulsió) i en una corona de braços. Els cefalòpodes tenen sexes separats, de manera que hi ha individus mascle i femella. Per reproduir-se, el mascle introdueix una bossa d’espermatozoides (espermatòfor) a l’interior de la femella amb un braç modificat anomenat hectocotil.

ELS NAUTILUS

Els nautilus, o millor dit, els nautiloideus són una subclasse de cefalòpodes caracteritzats per la presència d’una closca espiral i nacrada, la qual està separada per diferents cambres, com a resultat del seu creixement. Aquestes diferents cambres estan connectades entre elles pel sifuncle, un conducte de teixit viu que regula l’entrada i sortida d’aire i líquid d’aquestes per tal de controlar la flotabilitat de l’animal.

Exemplar del gènere Nautilus (Foto: Servando Gion).
Exemplar del gènere Nautilus (Foto: Servando Gion).

El seu cos, situat únicament a la cambra més externa, però unit a la paret de la cambra anterior a través de músculs, presenta més de 47 parells de tentacles, els quals no tenen ventoses (però sí que produeixen substàncies adherents), els quals intervenen en l’alimentació i presenten diferents òrgans dels sentits. Quatre d’aquests, en els mascles s’han transformat en òrgans copuladors. El sistema nerviós està força difós. Presenten un parell d’ulls, els quals són relativament senzills dins el grup dels cefalòpodes. Com la resta de cefalòpodes, presenten un sifó que permet la propulsió d’aigua pel seu desplaçament. En cas d’amenaça, gràcies a una caperutxa es poden amagar dins la closca. Per a més detalls de la seva anatomia, mira la imatge següent.

Esquema de l'anatomia d'un nautilus (Foto: Malacologia).
Esquema de l’anatomia d’un nautilus (Foto: Malacologia).

Són animals d’hàbits nocturns, els quals s’alimenten de crustacis i peixos de profunditat. Viuen en la regió tropical dels oceans Pacífic i Índic, els quals es troben propers al fons del mar, des de prop de la superfície fins als 500 m de profunditat.

Tot i que varen ser molt abundants en el passat, durant el Paleozoic i el Mesozoic, actualment només queden dos gèneres, Nautilus (amb 4 espècies) i Allonautilus (amb 2 espècies). Per tal de diferenciar entre els dos gèneres, ens hem de fixar, sobretot, en la mida de l’umbilicus, la part central de la closca (vista per fora): mentre que Nautilus el té petit, de manera que ocupa entre el 5 i el 16% del diàmetre total de la closca; en Allonautilus és gran, de manera que ocupa el 20% del diàmetre. Altres caràcters interns, com ara les brànquies i el sistema reproductiu, permeten la seva diferenciació. Tot i que hi ha diferències entre espècies, mesuren uns 23 cm de diàmetre i poden pesar uns 1,5 kg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A l’esquerre, un Nautilus pompilius; a la dreta, un Allonautilus scrobiculatus (Foto: Softpedia)

Es tracta d’animals força complicats d’observar. De fet, recentment es va observar un individu de l’espècie Allonautilus scrobiculatus, i feia uns 30 anys que no se n’observava cap!

REFERÈNCIES

  • Brusca & Brusca (2005). Invertebrados. Ed. McGraw Hill (2 ed).
  • Hickman, Roberts, Larson, l’Anson & Eisenhour (2006). Principios integrales de Zoología. Ed. McGraw Hill (13 ed)
  • Jereb, P.; Roper, C.F.E. (eds). Cephalopods of the world. An annotated and illustrated catalogue of cephalopod species known to date. Volume 1. Chambered nautiluses and sepioids (Nautilidae, Sepiidae, Sepiolidae, Sepiadariidae, Idiosepiidae and Spirulidae). FAO Species Catalogue for Fishery Purposes. No. 4, Vol. 1. Rome, FAO. 2005. 262p.
  • Malacologia.es: Biología de los moluscos

Difusió-català

2 pensaments sobre “Els nautilus: uns cefalòpodes inusuals”

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.