Dofins i humans: 5 coses en comú

Els dofins desperten l’interès de la majoria de persones, per no dir de tothom. N’hi ha que se senten atretes per aquestes criatures per la seva intel·ligència. Altres perquè creuen que tenim una connexió especial amb ells. Sigui pel motiu que sigui, la veritat és que hi ha alguns comportaments i característiques d’aquests meravellosos animals que són compartits amb els humans. T’atreveixes a descobrir-ho?

1. ELS DOFINS MANTENEN CONVERSES

D’acord amb un estudi publicat a l’agost d’aquest mateix any a la revista Mathematics and Physics, els científics han descobert el que sembla ser un tipus de llenguatge parlat en dofins.

En concret, han observat que dos dofins prenien torns en el moment de produir paquets de polsos sonors i que no s’interrompien mentre el company s’estava comunicant. Hi ha persones que haurien d’aprendre dels dofins, no creus? Els científics ho han comparat amb una conversa entre dues persones.

Tursiops truncatus delfin mular
S’han descrit a dos dofins mantenint una conversa, de manera similar a la que ho fem els humans (Foto: Julien Bidet, Creative Commons).

Aquest fenomen mai abans s’havia detectat. Ara, gràcies a uns micròfons que permeten distingir les diferents “veus” dels animals, ha estat possible.

Però no només han arribat a aquesta conclusió. També creuen que cada un dels polsos sonors correspon a una paraula i que els paquets de polsos són en realitat frases, de la mateixa manera que ho fem els éssers humans. Això vol dir que els dos individus estaven compartint algun tipus de missatge.

Tot això demostra l’alt nivell d’intel·ligència i de consciència d’aquests animals, a més del nivell de desenvolupament del seu llenguatge parlat, comparable a l’humà.

Vols conèixer algunes espècies de cetacis amb dialectes?

2. ELS DOFINS TAMBÉ TENEN NOM

Per ser més correctes, els dofins tenen xiulets identificatius que permeten la identificació entre individus, anomenats xiulets signatura. Les cries desenvolupen amb el temps el seu propi xiulet, el que sembla ser part de la seva impressió.

La impressió és un patró d’aprenentatge ràpid i normalment estable que apareix aviat en la vida d’un membre d’una espècie social, i implica el reconeixement de la seva pròpia espècie. Això pot suposar l’atracció cap al primer objecte mòbil vist, encara que no sigui de la seva espècie.

No és fins passats uns dos mesos que desenvolupen el seu xiulet signatura. En el moment de “triar el seu nom” busquen que no s’assembli al de la resta de membres del grup per així evitar confusions.

Un altre estudi de 2013, a més, va concloure que els dofins responen quan escolten que un altre individu “diu el seu nom”. També va demostrar que si els animals són exposats a xiulets signatura que no són de cap membre del grup, no responen.

Una mica més d’informació la pots trobar en aquest vídeo de National Geographic:

3. LES MARES PARLEN ALS SEUS BEBÈS QUAN SÓN A L’ÚTER

¿Quina dona embarassada no ha cantat o parlat al seu nadó mentre l’estava gestant en l’úter? Segons els experts, això ajuda a que quan el nadó neix li reconegui la veu. Ara sabem que no som els únics que ho fem.

Una investigació suggereix que les mares dofí parlen als seus nadons. En concret, els canten el seu propi nom. Això es creu que té com a objectiu que les cries reconeguin a la seva pròpia mare.

delfín útero feto
Les mares dofí canten el seu nom als seus bebès mentre estan en l’úter (Foto: National Geograhic).

Els cants s’intensifiquen dues setmanes abans del part i es perllonguen fins a dues setmanes després. El curiós és que la resta de dofins del grup redueixen notablement la producció del seu xiulet identificatiu durant les dues primeres setmanes de vida de la cria.

4. SEXE: MÉS ALLÀ DE PROCREAR

Quantes espècies animals coneixes que tinguin sexe per plaer? Se sap que diverses espècies de dofins, com l’ésser humà, els bonobos i altres espècies, tenen sexe més enllà de procrear.

Això se sap que és així perquè s’han vist femelles tenint sexe més enllà del seu període d’ovulació. També se sap que les orques, l’espècie de dofí més grans, tenen comportaments homosexuals.

A més de pel fet de sentir plaer, aquests “trobades” poden servir per enfortir els vincles entre els diferents membres d’un grup.

Et deixo aquest altre vídeo de National Geographic en què s’explica la promiscuïtat dels dofins:

5. ELS DOFINS UTILITZEN PROTECCIONS PER A NO FER-SE MAL

Un estudi va reportar que els dofins mulars (Tursiops truncatus) usen esponges de mar, suposadament per evitar fer-se mal amb les roques quan busquen alguna cosa per menjar o per evitar les pinces dels crancs.

delfin sponging tursiops truncatus delfin mular
Un dofí mular (Tursiops truncatus) subjectant una esponja amb el morro (Foto: Eric M. Patterson)

Aquest comportament s’ha batejat com a sponging en anglès. Aquesta pràctica no es pot estendre a tots els individus de l’espècie, ja que ha estat descrit només en una regió d’Austràlia.

Es creu que aquest comportament ha passat entre generacions, de mare a cries femella (molt poc en mascles), però que només hi va haver un inventor, que va tenir l’ocurrència fa entre 120 i 180 anys.

A més, els científics van veure que les femelles que fan servir esponges, comparades amb les de la zona que no les fan servir, són més solitàries, passen més temps a les profunditats i que inverteixen més temps alimentant-se, sense que això comprometi el futur de la seva descendència.

5+1. ALS DOFINS ELS HI AGRADA LA TECNOLOGIA

D’acooooord… Això no és cert! Però mira aquest vídeo d’un dofí captiu que li roba l’iPad a una dona.

···

Quina d’aquestes dades t’ha semblat més sorprenent? Coneixes altres comportaments dels dofins que siguin similars als humans? Deixa les teves respostes en els comentaris.

REFERÈNCIES

Difusió-català

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.