islas medas reserva marina

Per a què serveix una reserva marina?

Que l’ésser humà es beneficia del mar de moltes maneres diferents és un fet innegable. Tot i això, sembla que ho hem oblidat ja que les nostres accions el van degradant a poc a poc. És per aquest motiu que amb el temps han anat sorgint diferents eines de gestió, com les reserves marines. Però, què són i per a què serveixen?

QUÈ ÉS UNA RESERVA MARINA?

Les reserves marines són espais protegits per la legislació pesquera amb l’objectiu que es regenerin els recursos pesquers i es mantinguin les pesqueries artesanals tradicionals d’una zona concreta. Així doncs, una reserva marina consisteix en un espai on la pesca està prohibida.

Aquest concepte podria confondre’s fàcilment amb el d’àrea marina protegida (AMP). Segons la WWF, fan referència a qualsevol zona marina i costanera definida per la legislació per a protegir els seus ecosistemes, processos ecològics, hàbitats i espècies que poden contribuir a la recuperació dels recursos socials, econòmics i culturals.

De fet, encara que no siguin conceptes equiparables, se superposen bastant.

mediterraneo reserva marina
Els conceptes reserva marina i àrea marina protegida es superposen, tot i que no son el mateix (Foto: Enric Sala).

COM ES DIVIDEIXEN LES RESERVES MARINES?

Les reserves marines no són homogènies des del punt de vista dels usos que es permeten en elles.

La majoria de reserves tenen una zona en la qual no es permet cap ús, coneguda com a reserva integral. Aquestes zones són àrees sense activitat extractiva.

A la resta de la reserva, en canvi, es regula la pesca artesanal, el busseig, el fondeig, la pesca recreativa… La pesca artesanal s’autoritza als professionals habituals de la zona. El busseig recreatiu, d’altra banda, ha de ser respectuós amb el medi ambient. Així doncs, es limiten el nombre de vaixells pesquers i el nombre màxim de bussejadors.

buceo recreativo, reservas marinas
El busseig recreatiu està regulat en les reserves marines mitjançant l’establiment d’un nombre màxim de bucessajdors permesos (Foto: Maria José Ochoa Muñoz, Creative Commons).

Ets dels que pesca (pesca recreativa) en reserves marines? Aquí t’expliquem l’impacte que genera aquesta activitat.

BENEFICIS DE LES RESERVES MARINES

La creació de reserves marines genera un conjunt de beneficis a diferents nivells.

El públic general sol desconèixer el medi marí i la seva vida, pel simple fet que queda oculta sota l’aigua. Així doncs, les reserves marines són una eina de divulgació del patrimoni natural amb un gran potencial.

Un altre benefici és el fet que són bons llocs per desenvolupar investigacions científiques: solen estar vigilades, permeten millorar el coneixement de l’ecosistema, permeten tenir dades a llarg termini d’una mateixa àrea i hi ha un control de la seva evolució en el temps.

A més, permeten el desenvolupament de diferents activitats econòmiques, encara que aquest no hauria de ser l’objectiu principal. Activitats com el busseig o l’snorkel són comuns en aquestes zones, a més que augmenta el nombre de visitants a l’entorn de la reserva.

Tot i que els beneficis anteriorment esmentats són importants, l’efecte reserva és el principal objectiu que es busca en crear una reserva marina.

QUÈ ÉS L’EFECTE RESERVA?

L’efecte reserva fa referència a la conservació de la diversitat a nivell d’ecosistema i la conservació dels serveis ecosistèmics.

efecto reserva marina
L’efecte reserva és un dels principals beneficis de la creació de reserves marines (Foto: Ocean Conservancy).

Entre els seus beneficis es troben:

 • Disminueix la mortalitat provocada per la pesca o la derivada de la destrucció d’hàbitats.
 • Augmenta la mida i l’abundància de les poblacions (rebuilding en anglès).
 • Augmenta la mida (i edat) de les espècies objectiu i la densitat d’individus reproductors.
 • Augmenta la capacitat reproductiva de les poblacions: En ser més grans, tenen més capacitat reproductiva. A més, en ser més individus augmenta el nombre de postes i la producció d’ous i larves.
 • Es recuperen les característiques naturals de l’hàbitat i de les comunitats marines ja que es recuperen tots els nivells tròfics i les cascades tròfiques.
 • Es recuperen espècies de flora i fauna que no són d’interès pesquer (mamífers marins, tortugues marines, fanerògames marines…).

Així doncs, contribueix a reduir els efectes de la pesca tant a nivell de l’ecosistema com a nivell de les espècies marines.

Dos clars exemples de l’efecte reserva sobre les espècies són el mero (Epinephelus marginatus) i la llagosta (Palinuris elephas).

mero Epinephelus marginatus
El mero (Epinephelus marginatus) és un clar exemple dels beneficis de les reserves marines en la biodiversitat marina (Foto: Parent Géry, Creative Commons).

Els seus beneficis s’estenen més enllà de la reserva marina ja que quan el nombre d’individus dins la reserva arriba a la capacitat màxima, llavors aquests surten dels límits. Per tant, augmenta la densitat d’individus fora d’aquesta i els ecosistemes se’n beneficien. Aquest procés es coneix com sobreeiximent o exportació de biomassa (spillover en anglès).

Però no només es beneficien els ecosistemes, sinó que també ho fan els pescadors en tenir accés a ells.

XARXA DE RESERVES MARINES

Hem de tenir en compte que les reserves marines només poden funcionar si són prou grans, estan prou a prop unes de les altres, són representatives dels diferents hàbitats i ecosistemes marins, són suficients en nombre i si estan activament protegides.

En altres paraules, el que és realment útil per a la conservació del medi marí és la creació d’una xarxa de reserves, és a dir, un conjunt de reserves que compleixi amb els cinc requisits anteriors.

COMPORTAMENT DINS D’UNA RESERVA MARINA

Tot i que la normativa a complir dependrà de la reserva marina concreta a la qual ens trobem, podem prendre com a generalitats els següents punts. En una reserva marina està prohibit:

 1. Realitzar abocaments.
 2. Fondejar sobre praderies de fanerògames marines.
 3. Capturar o recol·lectar espècies protegides. En cas de captura accidental, s’ha de tornar (causant els mínims danys).
 4. Alimentar la fauna.
 5. Qualsevol activitat o comportament que pugui causar molèsties o danys als cetacis o tortugues marines.

REFERÈNCIES

 • Apunts del Màster en Oceanografia i Gestió del Medi Marí per la Universitat de Barcelona
 • Brito, T., González, S. y Miota, F. 2012. Reservas Marinas de Canarias. Dirección General de Recursos Pesqueros y Acuicultura. Secretaría General de Pesca. Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. 24 pp.
 • López-Ornat, A; Atauri, JA; Ruiz, C; Múgica, M. 2014. Beneficios sociales y ambientales de las reservas marinas de interés pesquero. Fundación Fernando González Bernáldez.
 • Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. Guía de buenas prácticas en las zonas especiales de conservación de ámbito marino de Canarias
 • Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. Red de reservas marinas. Más de 25 años protegiendo nuestros mares.
 • The Wildlife Trusts: Marine Protected Areas

Difusió-català

One thought on “Per a què serveix una reserva marina?”

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.