Aquesta és la situació actual del planeta: Informe Planeta Viu 2016 (WWF)

Cada dos anys, la World Wide Fund For Nature (WWF) publica el seu Informe Planeta Viu, en què es mostra l’estat del planeta, la biodiversitat, els ecosistemes i els recursos. Al setembre de 2016 es va presentar la seva 11a edició. Com ja vam fer en l’Informe de 2014, aquí us mostrem un resum de la darrera publicació. 

INTRODUCCIÓ

La nostra relació amb la natura ha anat canviant al llarg de la història de la humanitat. Ara, l’impacte que l’ésser humà ha exercit sobre ella ens està conduint inevitablement a una nova era geològica: l’Antropocè. Aquest vídeo ho exemplifica bastant bé.

Sembla que ens haguem oblidat que una Terra sana és crucial per obtenir els recursos indispensables per a la vida: l’aigua, l’aire, els aliments, els materials… A més, la naturalesa sosté les nostres economies i juga un paper molt important en la nostra salut. Vols conèixer els beneficis de la natura per a la nostra salut?

ÍNDEX PLANETA VIU

L’Índex Planeta Viu és un indicador de la biodiversitat. Es calcula mitjançant la recopilació de dades de diverses poblacions de vertebrats i calculant l’evolució de la seva abundància amb el temps.

Segons aquest índex, entre 1970 i 2012, és a dir, en només 40 anys, les poblacions de vertebrats s’han reduït en un 58%. Tot i això, s’observen diferències notables segons el tipus de vertebrats: la reducció és del 36% en les poblacions marines, el 38% en les terrestres i les d’aigua dolça s’han reduït un alarmant 81%. L’Informe afegeix que, si segueix així, a finals d’aquesta dècada la reducció global serà del 67%.

naturaleza-eyed-tree-frog-anfibio_121-69813
Les poblacions d’espècies d’aigua dolça, com els amfibis, s’han reduït en un 81% en només 40 anys (Foto: Carey James Balboa, Creative Commons).

Les principals amenaces que afecten la biodiversitat són les següents:

  • Pèrdua i degradació de l’hàbitat com a resultat de l’agricultura insostenible, la tala d’arbres, el transport, el desenvolupament residencial o comercial, la producció energètica, la mineria, la fragmentació dels cursos d’aigua i l’extracció d’aigua.
  • Sobreexplotació d’espècies a causa de la caça o pesca insostenibles o furtives i la recol·lecció d’espècies.
  • Contaminació.
  • Espècies invasores i malalties, les quals competeixen pels recursos (espai i aliment) amb les autòctones.
  • Canvi climàtic, que afecta la migració i la reproducció de les espècies.

Aquestes amenaces afecten de forma diferent als diferents grups de vertebrats. Per exemple, els terrestres i d’aigua dolça es veuen més afectats per la pèrdua i la degradació de l’hàbitat, mentre que els marins es veuen amenaçats principalment per la sobreexplotació.

La sobreexplotación es la principal causa de la reducción de las poblaciones marinas (Foto: C. Ortiz Rojas, Creative Commons).
La sobreexplotació és la principal causa de la reducció de les poblacions marines (Foto: C. Ortiz Rojas, Creative Commons).

I SI ES REDUEIX LA BIODIVERSIDAD, QUÈ PASSARÀ?

La reducció de la biodiversitat és un indicador de l’estat dels ecosistemes. Com ja hem comentat, depenem d’ells per a la nostra existència. Així doncs, els serveis ecosistèmics, és a dir, els beneficis que la natura aporta a l’ésser humà, es veuran reduïts.

Això tindrà com a conseqüència l’increment de la inseguretat hídrica i alimentària, de manera que els productes bàsics s’encariran i augmentarà la competència per ells, podent-se desenvolupar conflictes bèl·lics pel seu domini. De fet, els experts indiquen que la III Guerra Mundial es disputarà per l’aigua.

AIXÍ ÉS EL NOSTRE IMPACTE SOBRE EL PLANETA

La capacitat de la naturalesa per absorbir l’impacte exercit per l’ésser humà té límits. Actualment, les nostres activitats i el nivell d’explotació dels recursos han augmentat dràsticament i l’ambient s’està deteriorant més enllà de la seva capacitat per regenerar-se.

Dels nou límits planetaris, l’ésser humà ja ha superat quatre d’aquests sistemes més enllà del seu espai operatiu segur. Aquests límits són el canvi climàtic, la pèrdua de la integritat de la biosfera, els fluxos de nutrients i el canvi de l’ús del sòl. És responsabilitat de tots respectar aquests límits.

cambio-climatico
Hem sobrepassat els límits del planeta per a regular el clima (Foto: Inchi9, Creative Commons).

La nostra forma de consumir és insostenible i està afectant el planeta. Un exemple d’això és que, al 2012, es van necessitar 1,6 planetes Terra per generar els recursos que els éssers humans van necessitar. Això vol dir que la humanitat va necessitar 1,6 vegades l’àrea productiva de la Terra per subministrar els recursos i absorbir els residus d’aquell any.

La petjada ecològica del consum està composta de sis components, però el que domina amb escreix és el carboni. De fet, representa actualment el 60% del total.

EL NOSTRE REPTE: LA PERSPECTIVA “UN PLANETA”

Actuar de manera sostenible serà un requisit indispensable en l’Antropocè si volem mantenir la vida a la Terra, almenys com la coneixem avui en dia.

La perspectiva “Un planeta” és un model proposat per WWF que descriu les millors formes de governar, usar i compartir els recursos naturals sense sobrepassar els límits ecològics de la Terra.

El seu objectiu és proporcionar aliments, energia i aigua a la població mundial sense que això suposi la degradació de la biodiversitat i els ecosistemes.

perspectiva un planeta wwf
La perspectiva “Un planeta” de WWF (Foto: WWF).

Per aconseguir una societat més sostenible és necessari canviar el sistema econòmic actual: ha de deixar d’associar el desenvolupament humà amb la degradació ambiental i l’exclusió social. Per aconseguir-ho, cal incidir en els següents aspectes:

  • Conservació del capital natural a través de l’ús sostenible dels recursos i augmentar la xarxa d’àrees protegides.
  • Governança equitativa dels recursos perquè tothom tingui accés a l’aigua, els aliments i l’energia.
  • Reorientació dels fluxos financers perquè donin suport a la conservació dels ecosistemes.
  • Producció i consum més responsables.
  • Desenvolupament d’energies renovables.
  • Obtenció d’aliments sense excedir els límits del planeta.

CONCLUSIÓ

Els resultats d’aquest informe són realment desesperançadors, però si comencem la transició cap a una vida més sostenible, encara som a temps d’evitar els pitjors escenaris.

Afortunadament, cada vegada hi ha més persones conscients del negatiu impacte que estem realitzant sobre el planeta i, a més, els governs sembla que estan començant a prendre mesures. Una mostra d’això és l’adopció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible el 2015 i la Conferència sobre el Canvi Climàtic de París (COP21).

Encara queda esperança, però hem de posar-nos tots a treballar! I tu, quin paper jugaràs en aquest panorama?

REFERÈNCIES

  • WWF. 2016. Informe Planeta Vivo 2016: Resumen. WWF, Gland, Suiza.
  • WWF. 2016. Informe Planeta Vivo 2016. Riesgo y resiliencia en el Antropoceno. WWW International, Gland, Suiza.
  • Foto de portada: Pixabay

Difusió-català

2 pensaments sobre “Aquesta és la situació actual del planeta: Informe Planeta Viu 2016 (WWF)”

  1. Aquesta canvi no será promogut per el nostre govern , subvencionadors del sistema energétic actual. Les elits a les que representen i defensen no patiran les consecuencies. I pero tanto considero que de poc serveixen les mesures preses en tals conferencies, no vinculans. El canvi será i ha de ser local per tal d’arribar a globalitzar-se. Tots a treballar i defensar el planeta. Salut i natura. M’encanta aquesta web, anims i forces

    1. Hi estic molt d’acord. Els governs no mostren l’interès i compromís que requereix la situació que actual del planeta. Per tant, hem de començar el canvi des de sota per tal que repercuteixi als nivells superiors i, d’aquí, acabi globalitzant-se.

      Moltes gràcies per la teva positiva valoració del nostre web! 🙂

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.