Una de les coses que més ens crida l’atenció dels documentals són les diferents formes de festeig en el regne animal: les sorprenents danses de les aus del paradís, les piruetes dels dofins… Ara bé, com és el flirteig en els peixos?
INTRODUCCIÓ
Amb gairebé 33.500 espècies de peixos que viuen a tot el món, és fàcil imaginar que entre la ictiofauna hi ha una gran multitud de formes diferents de flirtejar al sexe oposat. És per aquest motiu que, en aquest article, mostrarem alguns dels més sorprenents exemples. Comencem!
EL CURIÓS CAS DEL PEIX GLOBUS
El peix globus japonès crea obres d’art submarines per atreure l’atenció d’una femella. Les seves creacions, que es van descobrir fa poc més de 10 anys, consisteixen en un patró de cercles al fons del mar, similar als cercles en els cultius. Se sap que aquests cercles formen part del ritual de flirteig dels peixos globus.
Aquest sorprenent patró el dibuixen els mascles mitjançant les seves aletes, amb les quals desplacen la sorra. El resultat final s’obté passada una setmana de treball intens. El patró, perfectament geomètric, mesura uns 2 metres de diàmetre i pot tenir formes diferents: des d’un model bàsic fins a patrons complexos compostos de línies, valls i crestes, passant per monticles en forma de cràter. Alguns artistes fins i tot busquen altres elements, com petxines de mol·luscs i sediments de diferents colors, per embellir la seva obra d’art.

El més curiós de tot és el fet que la construcció està feta de manera que els corrents d’aigua atreguin els sediments més fins cap al centre. A més, les línies radials que surten del centre fan que la velocitat de l’aigua es redueixi un 25% al centre.
Et deixo amb aquest vídeo perquè et meravellis de l’art que tenen:
Les femelles són les que tenen l’última paraula. La selecció del mascle la realitzen segons els cercles: una femella posarà els ous al centre de la forma circular que consideri que és la millor. Després, el mascle els fertilitzarà externament i, a continuació, la femella se’n va i els deixa al càrrec del mascle, el qual els protegeix durant 6 dies.
De totes maneres, encara que no està confirmat, tot sembla indicar que el que realment li interessa a la femella és el sediment fi del centre, però de ser així, tampoc se sap per quin motiu.
De tota manera, els peixos globus no són els únics que realitzen aquest tipus de flirteig. Un altre exemple és l’espècie Cyathopharynx furcifer, un cíclid que habita al llac Tanganyika (Àfrica). En aquest cas, creen un monticle de sorra, tal com es pot observar a la foto.

EL ROMANTICISME DELS CAVALLETS DE MAR
El flirteig dels cavallets de mar no té res a envejar al del peix globus.

Se sap que els cavallets de mar són espècies monògames, el que significa que un mascle s’aparella amb una única femella, essent recíproc també per la femella.
El seguici en aquests curiosos peixos inclou carícies, abraçades i canvis de color. Fins i tot, una autèntica dansa que pot durar fins a 8 hores, a l’estil de Dirty Dancing. De fet, els mascles i femelles d’aquests peixos dansen cada matí per enfortir el seu vincle. Aquests balls també són útils per saber si l’altre membre de la parella està a punt per reproduir-se.
Et deixo un altre vídeo perquè vegis com ballen:
Com has observat, el ball consisteix en un conjunt de moviments sincronitzats, en el qual els dos animals neden un al costat de l’altre com si un fos el reflex de l’altre.
Una dada curiosa dels cavallets de mar és que la femella posa els ous (uns 1.500 aproximadament) en una bossa del mascle, de manera que quan els ous són fertilitzats i els embrions es desenvolupen, és el mascle el que pareix els juvenils al cap de 45 dies.
A L’ESTIL MARIATXI
Val, potser m’he passat al dir que hi ha un peix que coqueteja amb la seva parella a l’estil mariatxi, com si fes servir una banda de músics per aconseguir a la seva “estimada”.
De tota manera, la veritat és que el corball d’aigua dolça (Aplodinotus grunniens) produeix sons tipus grunyit i retruny per seduir a la femella.

Si amb la seva “música” el mascle aconsegueix l’atenció de la femella, la parella es troba a la superfície de l’aigua, on ella allibera milers d’ous a l’aigua.
FLIRTEIG AMB CANVI DE ROL DE SEXES
Ja vam parlar en un article anterior sobre el fet que el canvi de sexe està present en algunes espècies animals. El que no varem comentar és que algunes espècies hermafrodites simultànies (que són mascle i femella alhora) canvien de rol diverses vegades durant el flirteig.
Aquest és el cas dels peixos del gènere Hypoplectrus, típics d’esculls coral·lins del mar del Carib i del Golf de Mèxic.

En aquests peixos, el flirteig s’assegura que els dos membres de la parella produeixen els ous de forma equitativa, en el que s’ha anomenat “comerç d’ous”.
En aquest comportament, la parella alterna el paper dels sexes fins a quatre vegades al llarg d’un únic aparellament. Com a mascles, fertilitzen els ous de la seva parella. Per fer-ho, el mascle s’encorba al voltant del cos de la femella. Et deixo un altre vídeo perquè ho vegis millor:
D’altra banda, com a femelles produeixen els ous per tandes, per tal d’assegurar-se que no els genera tots el mateix individu i, per tant, que la despesa d’energia que suposa quedi repartit.
CONCLUSIÓ
En aquest article hem mostrat només quatre tipus diferents de flirteig en peixos. Com ja hem dit, al món hi ha registrades 33.500 espècies de peixos, de manera que tractar el tema amb profunditat requeriria una enciclopèdia sencera.
Coneixes alguna espècie de peix que tingui una forma de flirteig curiosa? Pots deixar la teva aportació en els comentaris d’aquest article.
REFERÈNCIES
- FishBase
- Lives Science: Pufferfish love explains mysterious underwater circles
- National Geographic: Romance of the Seas: Strange mating habits of the Seahorse
- Seahorse Worlds: Seahorse reproduction
- The Weather Channel: Strange and unique fish mating and breeding behaviors
- Warner, R.R (1984). Mating behavior and hermaphroditism in coral reef fishes: The diverse forms of sexuality found among tropical marine fishes can be viwed as adaptations to their equally diverse mating systems. American Scientist, Vol 72, N. 2, pp. 128-136
- Web Ecoist: Carp Circles, seven fantastic fish nests
- Within the Sea: Japanese Puffer & Underwater circles
- Foto de portada: National Aquarium – Baltimore