Els opistobranquis: què són i espècies del Mediterrani

Els opistobranquis són un dels grups d’animals marins que més criden l’atenció dels bussejadors i dels amants de la vida submarina. Vols descobrir què són, algunes curiositats i algunes espècies de la Mediterrània?

La majoria de fotografies són cedides pel biòleg i oceanògraf Marc Collell. Visita el seu Instagram (@mcollell) i al·lucina!

ELS OPISTOBRANQUIS: QUÈ SÓN I ESPÈCIES DEL MEDITERRANI

ELS MOL·LUSCS GASTERÒPODES

Els opistobranquis són un grup d’animals marins inclòs en els mol·luscs gasteròpodes, juntament amb els cargols, pegellides, llimacs i cargolins, entre d’altres.

gasterópodo, pulmonado
Els cargols terrestres i els opistobranquis estan inclosos dins el mateix grup de mol·luscs (Foto: Jürgen Schoner, Creative Commons).

Els gasteròpodes, que constitueixen el grup més gran de mol·luscs, amb unes 70.000 espècies vives i altres 15.000 fòssils, es caracteritzen per patir un procés de torsió, un procés que té lloc en la fase de larva velígera, pel qual els òrgans viscerals giren fins a 180º. Com a resultat d’aquest procés, l’anus i la cavitat del mantell es troben al costat anterior i s’obren sobre de la boca i el cap.

De tota manera, alguns grups han patit algun grau de detorsión, de manera que l’anus s’obre al costat dret o posterior.

Els gasteròpodes s’han classificat tradicionalment en tres subclasses:

  • Prosobranquis: inclouen la majoria de caragols marins i alguns gasteròpodes d’aigua dolça i terrestres. En patir el procés de torsió, la cavitat del mantell és anterior i la brànquia o brànquies queden situades davant el cor.
  • Opistobranquis: és el grup que ens ocupa.
  • Pulmonats: inclouen els cargols de terra, els d’aigua dolça i els llimacs. En lloc de brànquies, presenten pulmons.

QUÈ SÓN ELS OPISTOBRANQUIS?

Els opistobranquis inclouen als llimacs marins, les llebres marines i les papallones marines, entre altres. Es coneixen popularment com  a nudibranquis, però en realitat els nudibranquis només són un grup d’opistobranquis.

Els opistobranquis presenten una detorsió total o parcial, de manera que l’anus i la brànquia (si n’hi ha) estan al costat dret o posterior. Presenten dos parells de tentacles, i el segon es modifica sovint i s’anomena rinòfor, de manera que presenta un conjunt de plecs que augmenta la superfície quimioreceptora i que té aspecte d’orelles. Poden tenir conquilla o no.

Aglaja tricolorata, opistobranquio, nudibranquio
Els opistobranquis han patit un procés total o parcial de detorsió, de manera que sembla que tinguin el cos simètric (Foto cedida por Marc Collell, @mcollell).

Els opistobranquis, alhora, poden dividir-se en 11 subordres, a destacar els nudibranquis, els sacoglosos i els anàspids:

  • Els nudibranquis tenen les brànquies nues i mai tenen conquilla. Les brànquies poden tenir morfologies diferents i estar situades en diferents parts del cos. Són carnívors i s’alimenten d’altres invertebrats i d’ous de nudibranquis.
  • Els sacoglosos tenen formes molt més diferents i poden tenir conquilla o no. S’alimenten normalment dels líquids corporals de les algues marines.
  • Els anàspids es denominen popularment com a llebres de mar. Es caracteritzen per tenir dues expansions grans laterals al peu denominades parapodis. A més, presenten una conquilla dorsal interna molt prima. El seu nom popular es deu al fet que els rinòfors es desenvolupen tant que semblen orelles.

EL COLOR DELS OPISTOBRANQUIS

Si alguna cosa caracteritza els opistobranquis és la seva varietat de coloracions, alguns amb colors molt vistosos i alarmants (coloració aposemàtica) i altres amb coloracions més discretes que es dissimulen amb el substrat (cripsis).

Facelina annulicornis, cripsis, opistobranquio, nudibranquio
Facelina annulicornis és un nudibranqui amb coloració críptica (Foto cedida por Marc Collell, @mcollell)).

ALGUNES CURIOSITATS DELS OPISTOBRANQUIS

Alguns nudibranquis tenen la capacitat d’incorporar les cèl·lules urticants que ingereixen d’anemones i hidrozous, com és el cas de la bavosa marina plumosa (Aeòlid). Aquests tenen papil·les allargades, anomenades cerates, en la seva part posterior, en les quals s’acumulen els nematocists dels cnidaris, que els serveixen de defensa.

Hermissenda crassicornis és un nudibranqui amb cerates urticants (Autor: Magnus Manske, Creative Commons).

Hi ha opistobranquis sacoglosos fotosintètics. És el cas de Elysia chlorotica. Aquest mol·lusc d’Amèrica del Nord té la capacitat de fer la fotosíntesi perquè incorpora els cloroplasts de les algues que consumeix.

opistobranquio, sacoglossa, elysia chlorotica
L’opistobranqui Elysia chlorotica té la capacitat de realitzar la fotosíntesis (Foto: Karen N. Pelletreau et al., Creative Commons)

9 EXEMPLES D’OPISTOBRANQUIS DEL MEDITERRANI

Aplysia depilans 

Aplysia depilans, opistobranquio, anaspidea, opistobranquio mediterráneo
Aplysia depilans (Foto cedida per Marc Collell, @mcollell).

Aplysia depilans és un opistobranqui anàspid que es distribueix per tota la Mediterrània. Aquesta llebre de mar, que és una de les més grans de les aigües europees, pot arribar a fer 30 cm i pesar 1 kg. La seva coloració pot ser marró o verdosa, amb punts blancs o groguencs. Viu en fons somers del litoral, on hi ha algues abundants, de les que s’alimenta.

Cyerce cristallina

Cyerce cristallina, opistobranquio, sacoglossa, opistobranquio mediterráneo
Cyerce cristallina (Foto cedida per Marc Collell, @mcollell).

Cyerce cristallina és un opistobranqui sacoglòs que es distribueix per tota la Mediterrània, a més de l’Atlàntic. Té una longitud màxima de 3,5 cm. La seva coloració, de tonalitat crema, pot ser blanca, marró o rogenca. Es tracta d’una espècie herbívora, que s’alimenta d’algues. Té la capacitat d’alliberar les cerates si se sent amenaçada, les quals continuen movent-se per distreure a l’oponent.

Placida verticilata

Placida verticillata, opistobranquio, sacoglossa, opistobranquio mediterráneo
Placida verticilata (Foto cedida per Marc Collell, @mcollell).

Placida verticilata és un opistobranqui sacoglòs citat a les costes del Canal de la Manxa, Canàries, Açores, Madeira, el Carib i la Península Ibèrica. Mesura entre 0,7 i 1 cm de longitud. Té el cos ple de cloroplasts, que li dóna un color verd oliva, amb els quals fa la fotosíntesi. Viu sobre l’alga Codium, de la qual s’alimenta.

Vaqueta suïssa (Peltodoris atromaculata)

peltodoris atromaculata opistobranquio, nudibranquio, opistobranquio mediterraneo
Vaqueta suïssa (Peltodoris atromaculata) (Foto: Anders Finn Jørgensen, Creative Commons)

La vaqueta suïssa (Peltodoris atromaculata) és un opistobranqui nudibranqui, essent dels més abundants de la Mediterrània, tot i que també viu a altres zones. El seu nom popular és evident, doncs presenta un patró de taques negres sobre fons blanc. Pot arribar a fer fins a 12 cm de longitud. Viu normalment en fons rocosos amb poca il·luminació, a l’entrada de coves i en fons coral·lígens. S’alimenta de l’esponja Petrosia fisciformis.

Dondice banylensis

Dondice banyulensis, opistobranquio, nudibranquio, opistobranquio mediterráneo
Dondice banyulensis (Foto cedida per Marc Collell, @mcollell).

Dondice banylensis és un opistobranqui nudibranqui de la Mediterrània, tot i que recentment s’ha observat a la zona atlàntica de l’Estret de Gibraltar. Aquest nudibranqui, que pot arribar a fer 7 cm de longitud, viu en gran varietat de substrats i hàbitats. Quan se sent amenaçada, estén les seves cerata cap als costats per defensar-se.

Doto floridicola

Doto floridicola, opistobranquio, nudibranquio, opistobranquio mediterráneo
Doto floridicola (Foto cedida per Marc Collell, @mcollell).

Doto floridicola és un opistobranqui nudibranqui de l’Europa meridional, tot i que s’ha observat en les costes britàniques i a Irlanda recentment. De cos translúcid, pot superar el centímetre de longitud. Sol viure associat a colònies d’hidrozous com Aglaophenia i Synthecium. Les postes tenen forma de cinta i les col·loquen damunt dels hidrozous.

Felimare picta

Felimare picta, puesta nudibranquio, opistobranquio, nudibranquio, opistobranquio mediterráneo
Felimare picta (Foto cedida per Marc Collell, @mcollell).

Felimare picta és un opistobranqui nudibranqui que, a més d’altres zones, viu a tota la costa de la Península Ibèrica, tant mediterrània com atlàntica. Amb una longitud que pot superar els 12 cm, fins i tot s’han descrit exemplars de 20 cm, aquest nudibranqui viu en parets rocoses amb abundants algues, esponges i altres invertebrats, especialment poc il·luminades.

Polycera quadrilineata

Polycera quadrilineata, opistobranquio, nudibranquio, opistobranquio mediterráneo
Polycera qudrilineata (Foto cedida per Marc Collell, @mcollell).

Polycera quadrilineata és un opistobranqui nudibranqui que habita en les aigües compreses entre les costes atlàntiques del nord d’Europa fins al Mediterrani. A la Mediterrània mesuren uns 2 cm, encara que fora d’ell poden arribar als 4 cm. Viu en parets de roques amb poca il·luminació i abundants briozous, dels quals s’alimenta.

Flabellina afinis

Flabellina affinis, puesta nudibranquio, opistobranquio, nudibranquio, opistobranquio mediterráneo
Flabellina affinis (Foto cedida per Marc Collell, @mcollell).

Flabellina afinis és un opistobranqui nudibranqui molt abundant a totes les aigües d’Europa. Pot arribar a mesurar 5 cm de longitud. Aquest vistós nudibranqui viu normalment sobre de les colònies d’hidrozous del gènere Eudendrium, del qual s’alimenta. Les postes, amb forma de cordó undulós, les realitza sobre dels hidrozous.

Si no n’has tingut suficient, mira aquest vídeo:

Ara ja ho saps, agafa el teu equip de snorkel o busseig i atreveix-te a buscar opistobranquis. Això sí, tingues paciència… Quines altres espècies, a més de les aquí esmentades, has vist?

REFERÈNCIES

3 pensaments sobre “Els opistobranquis: què són i espècies del Mediterrani”

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.