the jungle library project, pungky nanda, environmental education, sumatra, indonesia

The Jungle Library Project – Entrevista a Pungky Nanda

Volem compartir amb vosaltres els esforços que un jove conservacionista de la vida silvestre, Pungky Nanda, està fent a Sumatra, Indonèsia, per crear consciència sobre la importància de protegir el patrimoni natural. El seu treball es basa en l’educació ambiental per a nens, sota el nom de The Jungle Library Project. 

THE JUNGLE LIBRARY PROJECT – ENTREVISTA A PUNGKY NANDA

Pungky Nanda (Tegal, Java, 1992) va estudiar Aqüicultura a la Universitat de Diponegoro. Després dels seus estudis, ha treballat en projectes de conservació, com ara projectes de manglars i tortugues marines a Java Oriental. També ha estat treballant per a l’ONG Animals Indonèsia fins al passat mes de novembre com a Educador Ambiental. Ara està fent el seu millor esforç en el seu propi projecte, The Jungle Library Project, en col·laboració amb l’Agència de Conservació de la Naturalesa i la Biodiversitat de Sumatra del Sud. Pots seguir-lo a  Facebook i Instagram!

La tasca que Pungky està fent al sud de Sumatra és tan gran que volem difondre el seu treball al món i ajudar-lo en la recaptació de fons per al seu projecte.

Hola Pungky, un plaer conèixer-te! El projecte The Jungle Library Project va sobre educació i conservació ambiental. Pots explicar-nos més coses?

The Jungle Library Project promou l’educació ambiental per als nens que viuen en àrees molt deforestades amb conflictes entre humans i vida silvestre. Amb aquest projecte, fem el nostre millor esforç per crear consciència a través de la nostra història i fotografia al sud de Sumatra.

El projecte va començar en 2017. Per què vas crear-lo?

La primera vegada que vaig conèixer els nens indígenes en un poblat local, em van robar el cor. El seu esperit i entusiasme per aprendre sobre la natura i la flora i fauna em va sorprendre i em va inspirar a seguir treballant amb ells de forma independent. Aquesta és la raó per la qual vaig decidir crear el projecte.

Tinc la sensació de que tractes de canviar la forma de pensar de la gent. És així? Quina és la teva tasca, el teu principal objectiu?

A través d’un programa d’educació ambiental, ensenyem als estudiants de primària quines són les espècies natives de Sumatra, la funció de l’ecosistema i la destrucció del medi ambient. L’objectiu és que les generacions futures prenguin mesures sostenibles que no posin en perill la seva vida. En altres paraules, tractem de canviar la ment i el cor dels infants dels oblats per tal que no practiquin la tala il·legal i el comerç il·lícit de vida silvestre, activitats a les quals estan exposats tots els dies.

jungle library project, environmental education, sumatra, indonesia
Treballant amb nens, The Jungle Library Project promou la conservació de la natura (Foto cedida per Punkgy Nanda).

Durant aquest període de temps, quina és la situació més divertida que has viscut?

No és divertida, però sí que em va robar el cor. Durant el primer mes, vaig ensenyar en una classe de nens que em van fer plorar. Van dir “Moltes gràcies, kakak”. Kakak en indonesi vol dir germà. Després d’això, també em van agrair per ajudar-los a aprendre a escriure i llegir. No puc contenir les llàgrimes quan hi penso. Van pensar que estava plorant per un error d’ells… Quan surto de l’escola, els nens sempre volen sostenir les meves mans i puc passar més de 30 minuts fins que els mestres els aconsellen que parin.

I la pitjor?

Va ser després d’ensenyar a un grup de nens. Vaig patir un accident amb la moto i realment vaig pensar que no podria tornar a ensenyar perquè no podia caminar. No vaig poder caminar durant dos mesos, tenia la cara inflada i el cos estava ple de ferides. Els nens que em van veure estaven plorant. Mai li vaig dir a la meva família fins que vaig estar completament recuperat.

Des de que va començar el projecte, has vist algun resultat positiu?

La mentalitat dels nens està canviant… Entenen quin tipus d’animals nadius de Sumatra que viuen al seu voltant estan en perill i protegits per la llei. Entenen 5 idees bàsiques sobre animals protegits:

 • No els podem disparar.
 • No podem matar-los.
 • No podem vendre’ls.
 • No podem menjar-nos-els.
 • No podem mantenir-los com a mascota.

Coneixen i entenen la funció de l’ecosistema i la relació entre els humans i la natura.

jungle library project, environmental education, sumatra, indonesia
Gràcies al projecte, els nens entenden les 5 idees bàsiques sobre les espècies protegides (Foto cedida per Pungky Nanda).

Carai!

Són guardians de la naturalesa que difondran informació clara als seus pares, amics i persones del poble. El resultat sembla petit, però espero que facin que altres persones ho pensin dues vegades abans de prendre activitats il·legals com la tala o la caça furtiva.

No crec que els resultats siguin petits. Són fabulosos, de fet. Estàs sol en aquest projecte o tens ajuda?

A més de mi, el meu bon amic Joshua Parffit, que també és periodista ambiental independent a Holanda, m’ajuda en el projecte. Col·laborem per crear aquest projecte junts. Jo treballo en el projecte i ell s’encarrega de tots els aspectes online. Alguns dels meus amics repartits per tot el món a vegades també m’ajuden, com és el teu cas. Aquest projecte no es crea només de nosaltres dos; es crea a partir del suport de totes les persones que es preocupen i estimen la natura.

Heu començat una recaptació de fons a GoFundMe. Quants diners necessiteu i per a què serviran?

Amb aquesta recaptació de fons, podrem continuar el programa durant sis mesos. Necessitem 5.500 euros per comprar una motocicleta i combustible, aliments i allotjament, un ordinador portàtil i material d’ensenyament, una càmera i vols i viatges per participar en reunions, tallers i esdeveniments. Si obtenim fons addicionals, donarem suport a altres programes de conservació, com la Llei de Conservació de Flora.

Després de saber més sobre el projecte, vull fer una donació. Què he de fer?

És molt senzill. Si vols col·laborar amb nosaltres, simplement fes clic aquí Environmental education in Sumatra  i segueix els passos.

Et desitjo tota la sort del món. Explica’ns una mica els plans de futur de The Jungle Library…

Establirem un projecte d’ecoturisme a finals d’aquest any. Treballaré juntament amb el govern per començar un pla científic i ecoturístic en una de les reserves naturals a Sumatra del Sud. En fer-ho, els vilatans tindran més ingressos amb el turisme que fent activitats il·legals i els encoratjarà a deixar de fer això. També establirem una Estació de Recerca i allotjament ecològic dins de l’àrea protegida. Aquest any també començarem un projecte de restauració.

Ara que comprenem millor el projecte i la teva tasca; m’agradaria preguntar-te sobre la biodiversitat a Indonèsia. Indonèsia és un punt calent de biodiversitat, oi?

Indonèsia és el tercer país més ric en megabiodiversitat del món. És un punt amb més de 17.300 illes amb diferents característiques geogràfiques i ecosistemes. Aquest és un lloc perfecte per a milions d’espècies. Indonèsia és un país amb moltes espècies endèmiques de flora i fauna que mai trobaràs en altres parts del món. Tenim tres tipus de flora i fauna: les espècies asiàtiques (part occidental), les espècies de wallecea (part central) i les espècies australis (part oriental).

jungle library project, environmental education, pungky nanda, sumatra, indonesia
Indonèsia és un punt calent de biodiversitat (Foto cedida per Pungky Nanda)

A la part occidental, podem trobar grans mamífers, com grans simis, elefants, rinoceronts, tigres i orangutans, i moltes espècies asiàtiques. La part de Wallacea és una barreja de flora i fauna d’Àsia i Australis i té la majoria de les espècies endèmiques, com els dracs de Komodo, Tarsius i els didelfimorfs. Finalment, a la part oriental podem trobar espècies com el cangur d’arbre i els ocells del paradís.

jungle library project, environmental education, pungky nanda, Rafflesia arnoldii, sumatra, indonesia
Pungky amb la flor més gran de la Terra, Rafflesia arnoldii (Foto cedida per Pungky Nanda)

Em temo que tota aquesta sorprenent biodiversitat està amenaçada per les activitats humanes. Quins són els principals problemes que afronta la biodiversitat?

La tala, la caça furtiva i les plantacions estan matant al cor verd del meu arxipèlag tropical. Fins i tot dins dels Parcs Nacionals, on les selves verges haurien de florir, els animals salvatges estan sota la pressió del comerç il·legal de mascotes. Enfront dels costos de vida més alts, els pobles indígenes que viuen a la frontera d’alguns dels últims espais verds d’Indonèsia es veuen obligats cada vegada més a vendre la seva riquesa natural. Si els nens creixen amb això, es convertirà en la norma.

Quina creus que és la solució a aquestes amenaces?

La modernització ha empès a les persones a trobar majors fonts d’ingressos, de vegades il·legalment. El problema amb això és que els nens creixen mirant als seus pares i comencen a prendre la naturalesa per fet. Una de les solucions és l’Educació! L’educació és la clau per contrarestar algunes de les pràctiques destructives que amenacen la salut del medi ambient.

Estic segur que després de llegir la teva entrevista, hi haurà moltes persones que desitjaran viatjar a Indonèsia. Quins consells els donaries perquè siguin més sostenibles i responsables durant la seva estada?

 • Triar activitats ecològiques i el turisme sostenible durant el seu viatge a Indonèsia que involucri a la gent local.
 • Ser part de voluntariat per ajudar les activitats de conservació.
 • Mai alimentar animals salvatges.
 • Mai prendre selfies amb animals en captivitat o en perill d’extinció en àrees públiques o zoològics, ja que farà que més animals en perill d’extinció siguin capturats del seu hàbitat només per plaer.
 • Mai pujar a elefants o altres animals. Això és abús d’animals.
 • Comprar coses fetes per indígenes per recolzar la seva economia.

Moltes gràcies, Pungky! Crec que hi hauria d’haver més persones com tu que senten un gran amor per la seva terra i anhelen protegir-la.

Més de 100 persones han fet una donació. Recorda que tu també pots ajudar a costejar The Jungle Library Project!

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.