health benefits of nature, promocionar biodiversidad urbana, biodiversidad urbana, golondrina común, hirundo rustica, biodiversidad ciudades, fauna ciudades

Beneficis de la natura per a la salut

Són molts els beneficis de la natura per a la salut. Has sentit alguna vegada una sensació de benestar estant en contacte amb la naturalesa o simplement mirant un vídeo o una foto d’elements naturals? Els científics han trobat alguns avantatges de la natura per a la nostra salut.

INTRODUCCIÓ

Els éssers humans ens podem beneficiar de la naturalesa de diferents maneres. No només ens dóna l’aire, aliments, aigua, protecció i refugi, sinó que també és beneficiosa per a la nostra salut i benestar.

Aquí s’entén la natura en un sentit ampli: des dels ambients naturals com els boscos, l’oceà o les muntanyes, fins als parcs verds urbans. Els elements de la natura, com les plantes, els animals, l’aigua, el sòl i l’aire, també s’inclouen.

Sorprenentment, no només és beneficiós el contacte directe amb la natura, ja sigui una estona llarga o curt, sinó que l’exposició a la natura de forma virtual, veient a través d’una finestra o tenint-la en espais interiors també ho és.

beneficios naturaleza para salud humana
Els beneficis de la naturalesa per a la salut apareixen inclús veient una fotografia (Foto: Marc Arenas Camps, All you need is Biology).

BENEFICIS DE LA NATURALESA PER A LA SALUT

Tens accés a algun espai natural, a prop de casa? En el cas que la teva resposta sigui “sí”, estàs de sort: la gent amb accés a un espai natural a prop estan més sans i mostren més satisfacció amb casa seva, la seva feina i la vida en general.

Els beneficis de la natura poden ser de cinc tipus: cognitius, psicològics, fisiològics, socials i espirituals.

BENEFICIS COGNITIUS

Considerant que l’exposició al món natural no requereix un nivell alt d’atenció directa, millora l’atenció directa perquè redueix la fatiga mental produïda per la ciutat i les tasques cognitives exigents. Per tant, augmenta la concentració i l’habilitat per desenvolupar tasques.

La naturalesa, a més, pot ser d’ajuda per millorar les notes escolars. Un estudi amb universitaris va demostrar que, aquells que tenien vistes de la natura durant un examen, treien millors notes. Així doncs, en un examen asseu-te prop d’una finestra!

BENEFICIS PSICOLÒGICS

Has tingut un mal dia? Et sents enfadat/a, deprimit/a, espantat/a, frustrat/a, cansat/a, ansiós/ a o trist/a? La naturalesa ajuda a reduir els sentiments negatius. Per tant, aclareix el teu cap amb una passejada en un entorn natural o un parc urbà! A més, et serà més fàcil prendre el son.

health benefits contact nature
Un passeig per la natura pot aclarir el teu cap de sentiments negatius (Foto: Marc Arenas Camps, All you need is Biology).

Els espais naturals també tenen un efecte en el comportament: promouen l’autodisciplina, l’autoestima, el sentiment de ser independent, la percepció d’un mateix i redueixen els comportaments agressius.

BENEFICIS FISIOLÒGICS

El teu cos es sentirà millor a causa del contacte amb la natura. Fer exercici és genial per la teva salut física i mental, però alguns estudis han revelat que és més beneficiós encara si ho fas en la naturalesa.

La natura, d’alguna manera, pot reduir l’obesitat, les malalties del cor i respiratòries, com també les malalties cròniques com el Parkinson, la diabetis o l’Alzheimer.

Quan et sentis estressat/a, la natura també et pot ajudar. Estudis d’Estats Units han trobat que els treballadors que inclouen vistes sobre la naturalesa com arbres o flors en els seus llocs de treball reporten menys estrès i un major grau de satisfacció laboral. Un altre estudi va reportar nivells més baixos d’estrès a mesura que augmentaven les visites a espais verds urbans. Fins i tot, tenint flors o plantes dins de casa pot augmentar la concentració i reduir l’estrès. No esperis més per comprar una flor bonica, com ara una orquídia!

health benefits plants flowers
Tenir plantes a la feina o a casa ajuda a reduir l’estrès (Foto: Marc Arenas Camps, All you need is Biology).

El poder terapèutic de la natura va més enllà. La recuperació de malalties o operacions és més ràpida i requereix menys analgèsics en aquells que tenen vistes al món natural a l’hospital. Més sorprenent: la naturalesa impacta positivament en la pressió sanguínia i en els nivells de colesterol, triglicèrids i cortisol.

A més, les plantes d’una oficina o classe disminueixen la tos, els mals de cap, la pell seca i la fatiga. També redueixen la freqüència dels dies lliures a causa d’una patologia.

BENEFICIS SOCIALS

La urbanització implica algun tipus d’aïllament i la manca de suport i cohesió social. Alguns estudis suggereixen beneficis en aquest sentit.

Impressionantement, en edificis envoltats per una densitat alta de vegetació, les taxes de crims i la freqüència de la violència o agressió és menor. Podria això explicar el motiu pel qual les cases en veïnats amb parcs i vegetació són més cares?

BENEFICIS ESPIRITUALS

T’has preguntat mai com sentir-te inspirat quan has perdut la motivació? Entre d’altres consells, un és tenir contacte amb la natura. A més, això crea consciència social per a la protecció del medi ambient.

BENEFICIS PELS NENS DEL CONTACTE AMB LA NATURA

En la nostra societat actual, els nens estan perdent el contacte amb la natura, el que Richard Louv ha anomenat trastorn del dèficit de natura. Els beneficis del contacte amb la natura per als nens són molts:

 • Fomenta el seu desenvolupament intel·lectual, cognitiu, emocional, social, espiritual i físic.
 • Dóna suport a la creativitat i la resolució de problemes.
 • Promou habilitats de presa de decisions.
 • Augmenta la seva habilitat de centrar-se i les seves habilitats cognitives.
 • Millora el rendiment escolar (en estudis socials, ciència, art i matemàtiques).
 • Redueix els símptomes del Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat (TDAH).
 • Augmenta l’activitat física, la cura de la nutrició i la bona educació.
 • Augmenta la tranquil·litat i redueix els comportaments disruptius.
 • Redueix la miopia.
 • Millora les relacions socials, l’autocontrol i l’autodisciplina.
 • Redueix l’estrès.
 • Promou el benestar dels futurs adults.
 • Promou la cura de la natura.
Children may benefit a lot of contact with nature (Picture: Marc Arenas Camps, All you need is Biology).
Els nens es poden beneficiar molt del contacte amb la natura (Foto: Marc Arenas Camps, All you need is Biology).

Tot i que hàgim ressaltat només els beneficis per als nens, altres estudis se centren en la gent gran, els presos, els immigrants, les poblacions indígenes, els individus amb dany cerebral adquirit i la gent amb incapacitats.

PER QUÈ ENS ENCANTA LA NATURA?

Els beneficis de la natura per a la nostra salut estan ben establerts. Ara la pregunta és: per què sentim atracció per la natura?

Les preferències ambientals tenen alguna base innata a causa dels reptes als quals es van enfrontar els prehumans durant la seva evolució. Per aquest motiu, s’argumenta que els humans retenim una disposició a mostrar una resposta positiva als elements naturals.

Un dels primers intents d’explicar les preferències naturals dels humans va ser la hipòtesi de la biofília, que proposa la inclinació genètica dels humans per associar-se amb els ambients naturals.

De fet, si els últims 2 milions d’anys de la història de la nostra espècie fossin escalats a una vida de 70 anys, llavors els primers humans no haurien començat a establir els pobles fins als 4 mesos abans del 69 aniversari.

Per tant, afegint elements de la natura podem suposadament induir canvis en la nostra salut i benestar. De totes maneres, aquesta teoria ha rebut alguns comentaris crítics.

Una altra explicació és la teoria de la sabana, que proposa que les sabanes tropicals, particularment aquelles amb un relleu irregular, haurien estat els ambients òptims per als primers humans per obtenir els recursos necessaris i per protegir-se dels depredadors. Així, al llarg de l’evolució humana, aquests biomes haurien estat seleccionats.

COM ENS BENEFICIEM DE LA NATURA?

Els mecanismes pels quals la salut humana es beneficia dels ambients naturals són, d’alguna manera, desconeguts. De tota manera, hi ha algunes teories que intenten respondre aquest misteri.

La teoria de la restauració de l’atenció suggereix que els ambients naturals promouen sentiments d’estar lluny de les rutines i els pensaments i aporta elements com els núvols o les postes de sol que atreuen l’atenció sense requerir concentrar-se. Això condueix a la restauració mental de la fatiga en l’atenció.

Aquesta fascinació es mostra en algunes frases cèlebres, com aquesta de la poetessa americana Sylvia Plath: “Vaig sentir els meus pulmons inflats per l’envestida de l’escena -L’aire, les muntanyes, els arbres, la gent. I vaig pensar: Això és el que és ser feliç”.

La perspectiva ecopsicológica també intenta entendre la relació entre la natura i els éssers vius. Estem units a la natura perquè som part d’ella. El nostre estil de vida promou l’aïllament de la natura. Així, el contacte amb ella permet reconnectar amb el món natural i, així, millora el nostre benestar.

Human beings are linked to nature because we are simply part of it (Picture: Marc Arenas Camps, All you need is Biology).
Els éssers humans  estem units a la natura perquè som part d’ella (Foto: Marc Arenas Camps, All you need is Biology).

Ulrich va donar una altra explicació possible: la teoria psico-evolutiva o teoria de la reducció de l’estrès. L’obertura espacial, la presència de patró o estructura i els elements aquàtics oferts per la naturalesa desencadenen sentiments d’interès, plaer i calma que permeten recuperar-se de l’estrès.

ÚLTIMES PARAULES

Tan importants són els beneficis per a la salut que la Unió Europea ha desenvolupat el projecte PHENOTYPE, el projecte europeu més gran sobre espais verds i salut, el qual servirà per a conèixer com planificar millor els usos de la terra i la gestió dels espais verds.

Els beneficis de la natura per a la salut humana són amplis. Les nostres relacions amb el medi ambient han de ser respectuoses per mantenir les funcions vitals que aquest ens dóna a tots els éssers vius del planeta.

REFERÈNCIES

 • Bowler, DE; Buyung-Ali, LM; Knight, TM & Pullin, AS (2010). A systematic review of evidence for the added benefits to health of exposure to natural environments. BMC Public Health, 10:456.
 • Brymer, EG; Cuddihy, T & Sharma-Brymer, V (2010). The role of nature-based experiences in the development and maintenance of wellness. Asia-Pacific Journal of Health, Sport and Physical Education, 1 (2): 21-27
 • Donovan, G.H; Michael, Y.L; Butry, D.T; Sullivan, A.D & Chase, J.M (2011). Urban trees and the risk of poor birth outcomes. Health & Place. 17(1): 390–393.
 • Grindel, B & Grindal Patil, G (2009). Biophilia: Does virtual contact with nature impact on health and well-being? Int. J. Environ. Res. Public Health, 6, 2332-2343, doi: 10.3390/ijerph6092332
 • Holbrook, A (2009). The green we need: An investigation of the benefits of green life and green spaces for urban dwellers’s physical, mental and social health. Newcastle: Nursery and Garden Industry Australia, Nursery and Garden Industry Australia and SORTI, The University of Newcastle.
 • Kaplan, S (1995). The restorative benefits of nature: Toward an integrative framework. Journal of Environmental Psychology, 15: 169-182.
 • Kaplan, R & Kaplan, S (1989). The experience of nature: A psychological perspective. New York: Cambridge University Press.
 • Keniger, LE; Gaston, KJ; Irvine, KN & Fuller, RA (2013). What are the benefits of interacting with nature? Int. J. Environ. Res. Public Health, 10: 913-935; doi: 10.3390/ijerph10030913
 • Maller, C; Townsend, M; Pryor, A; Brown, P & St Leger, L (2005). Healthy nature healthy people: “contact with nature as an upstream health promotion intervention for populations. Health Promotion International. 21(1). doi:10.1093/heapro/dai032
 • Natural Learning Initiative (2012). Benefits of connecting children with nature: Why naturalize outdoor learning environments. College of Design, North Carolina State University
 • Nieuwenhuijsen, MJ; Kruize, H; Gidlow, C; et al. (2014). Positive health effects of the natural outdoor environment in typical populations in different regions in Europe (PHENOTYPE): a study programme protocol. BMJ Open; 4:e004951. doi:10.1136/bmjopen-2014-004951
 • Nilsson, K et al. (eds) (2011). Forests, trees and human health. Springer Science
 • Orians, GH (1980). Habitat selection: general theory and applications to human behaviour. In: Lockard JS (ed) The evolution of human social behaviour. Elsevier, New York, pp 49–66
 • Townsend, M & Weerasuriya, R (2010). Beyond Blue to Green: The benefits of contact with nature for mental health and well being. Beyond Blue Limited: Melbourne, Australia.

Difusió-català

4 pensaments sobre “Beneficis de la natura per a la salut”

Comentaris / Comentarios / Comments:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.